Első sétámra 2013. július 23-án Manilából jelentkezett valaki. Nem repültünk egymáshoz, mégis sétáltunk. Igazi távséta volt. Így kezdődött.

Az utóbbi időben egyre többen jelentkeznek, aki számára a fizikai távolság nem, vagy csak nehezen teszi lehetővé, hogy egymás mellett bandukoljunk a beszélgetés közben. Leggyakrabban a Bécsben, Londonban, Zürichben, Berlinben vagy az Egyesült Államokban élő magyarok kérnek online konzultációt. Rájöttek, hogy nem szükséges minden áron egymás mellett sétálnunk a beszélgetés közben.. Akár mobillal, fejhallgatóval sétálsz a beszélgetés közben, akár a hajadat csavargatod vagy a kávédat kavargatod a géped vagy tableted mellett ülve, vagy egy padon ücsörögsz közben egy parkban, ami működik, az nem a fizikai érintés, hanem a kapcsolat. Lehetsz távol vagy még távolabb, a kapcsolódás közelebb hoz, mint ahogy azokkal érzed magad, akik fizikailag karnyújtásnyira vannak, de lélekben valahol itt:

„Ó, csillag, mit sírsz! Messzebb te se vagy,
Mint egymástól itt a földi szivek!
A Sziriusz van tőlem távolabb
Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg? 

Ó, jaj, barátság, és jaj, szerelem!
Ó, jaj, az út lélektől lélekig!
Küldözzük a szem csüggedt sugarát,
S köztünk a roppant, jeges űr lakik!”

(Tóth Árpád: Lélektől lélekig. Részlet)

Ha volt már részed abban a találkozásban, amiről Jung ír egy helyütt, akkor tudod, miről beszélek. Mindegy, miben akadtál el, hol vagy azon a helyen, ahonnan nem találsz ki, mi az, amit mással, másokkal nem tudsz megosztani, mert ha mondod, se hallják, ha mutatod, se látják. Az a kísérés, amire meghívlak, valami másfajta találkozást jelent:

„Ha két ember találkozik egymással, ugyanaz történik, mint elemek találkozásakor.
Ha találkozás egyáltalán létrejön, mind a kettő megváltozik.”
(Carl Jung)

Ha fontolgatod a távsétát, meghívlak egy telefonos beszélgetésre. Egy beszélgetésre arról, hogy mi a témád. Egy beszélgetésre, ami nem kerül pénzbe. És aminek során megérezzük, hogy van-e dolgunk egymással. Ha megszólít ez a lehetőség, kattints a Sétálnék veled menüpontra (fent, eggyel jobbra), ahol jelezheted, hogy elfogadod a meghívást.

Nem érhető el leírás a fényképhez.